v
cekar
Anja Rakun - Varius

Kontrasti, asimetrije, raznovrstnost, predvsem pa kompozicija so vrline, ki odlikujejo našo tokratno ustvarjalko, ki navdih in materiale za svoj edinstven nakit črpa neposredno iz narave. Anja je umetnica, ki svoje delo opravlja celostno in je zelo zgodaj klasično "shoppingiranje" oblačil zamenjala z nakupovanjem strojev in orodij, ki jih potrebuje za obdelavo lesa, oziroma izdelavo svojega nakita.


               Vabljeni v mojo trgovino: TRGOVINA VARIUS

1378881791-nakit.26.7.verizica.jpg

KDO ?
Anja Rakun, Varius - unikaten nakit iz lesa
Življenski moto: Follow your dreams. They know the way!


KJE ?
Prihajam iz Zgornje Savinjske doline, natančneje iz Varpolja 19, 3332 Rečica ob Savinji. Okolje v katerem živim me obdaja z lepoto narave, kjer sem tudi dobila navdih za ustvarjanje. Tukaj je reka Savinja, hribi in gore.. Kaj si sploh človek želi lepšega?

1378881719-IMG-20130910-112409.jpg

KAJ ?
Navdihuje me kompozicija. Vedno poskušam zlagati, primerjati, postavljati in obračati oblike, predmete na način, ki meni najbolj ustreza. Včasih traja celo večnost, preden mi je celota zadovoljiva in ko to dosežem se počutim razbremenjeno in srečno. Torej kompozicija, postavitve, primerjave in zlaganje je moj navdih in želja po ustvarjanju. Zato sem tudi za blagovno znamko iskala besedo, ki je bogata ne samo v kompoziciji oz. likovno-teoretsko, temveč tudi v duhovnem smislu. Verjamem v moč vesolja in energijo, ki jo izžareva vsak človek, vsako bitje ter v moč naših misli. Če si nekaj še tako zelo želimo, bomo to tudi dosegli. Kot pravi Tone Pavček, nobena pot ni ravna, nobena poti ni revna, a čisto vsaka je zahtevna, in tvoja ena sama-GLAVNA. Torej od nas je odvisno katero pot bomo ubrali in si skreirali svoj svet v katerem bomo srečni.
Ustvarjam iz materiala, ki nam ga je dala narava, les. Les je naraven in topel material, ki me pomirja. Njegovi lepoti in odtenkom naravne barve, ki je včasih poudarjena z bogato teksturo, dodajam materiale, ki predmet oživijo in ga naredijo energičnega in igrivega. Govorim o kamnu, ki je tudi naraven material in ima svojo moč. Toplo-hladni kontrast, asimetrije, težnost kompozicije in položaj posamezne oblike na predmetu so spremenljivke, zaradi katerih je izdelek bogat in ima svojo vrednost.
Varius nakit je drugačen, raznovrsten glede materialov in se razlikuje od drugih. Je samosvoj in poudarjen v pestrih oblikah svoje naravne barve lesa. Velikokrat mu je dodan tudi raznobarvni filc, prejca, vrvice in šiviljska nit.

1378881709-18.6.prstan.jpg

________________________________________________________________________________
Moje kreativno delo torej zajema veliko truda, od zbiranja materiala (veliko ostankov si naberem v sosedovi delavnici), razreza na tračni žagi, brušenja na brusilnem strojčku (ki je domače izdelave) ter na ročnem strojčku. Uporabljam tudi nožke in dleta ter brusne papirje različnih granulacij. Končni izdelki so lepi, postopek izdelave pa zajema precej “umazanega” dela in prahu, kjer potrebuješ prostor in naprave.
Začela sem dobesedne iz nule. Imela sem samo nekaj dlet in drobnih pripomočkov. Nato sem namesto “shoppingiranja” po centrih z oblačili, začela hoditi po centrih, kjer imajo stroje in orodja. Po malem pa se je kar nabralo stvari, ki mi sedaj omogočajo lažjo izdelavo. Najljubši les mi je oreh, iz katerega nastane tudi največ mojih izdelkov, zaradi njegove razgibane teksture. Zagotovo pa bi zelo težko shajala brez orodja-dleta, ki vedno in povsod pride prav.

1378881713-delacnica.jpg

1378881714-hsjzjz.jpg

KDAJ in ZAKAJ ?
Vse skupaj se je začelo, ko sem se vpisala na Višjo strokovno šolo v Mariboru, smer Oblikovanje materialov in začela odkrivati les in postopke obdelave lesa. Pri nekem predmetu smo dobili nalogo izdelati kolekcijo nakita in takrat se je vse skupaj začelo.
Začela sem s preprostimi stvarmi, sedaj pa že nastajajo prav lepi leseni izdelki. Drugače pa me les, kot tak zelo pomirja. Najlepši so trenutki, ko sem prepuščena sama sebi in obdana s kupom lesa okoli sebe. Iščem, zbiram, kombiniram, postavljam oblike in materiale levo in desno, ter iščem popolnost oblike v teksturi lesa, ki ga velikokrat kombiniram s kamni in drugimi materiali (filc, prejca, nit).

1378881711-27.5.13.2.jpg

A NAM LAHKO ZAKLJUČITE STAVEK ?
Ko ne izdelujem nakita... pa komaj čakam, da oddrvim v družbo s prijatelji ali na kakšen žur. Enako kot oblikovanje, pa me tudi sproščajo športne aktivnosti, brez katerih ne bi bila jaz.

 

               Vabljeni v mojo trgovino: TRGOVINA VARIUS

Copyright (c) 2013 Artfunk, JR Produkcija. Vse pravice pridržane
Uporaba te spletne strani zahteva sprejem pogojev uporabe in pravilnika o zasebnosti.

PIŠKOTKI
Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.
Nadaljuj več